Kako pravilno uporabljati klimatsko napravo v avtomobilu

Danes je že težko najti avto brez klimatske naprave. Časi, ko smo se morali odpravljati na pot v zgodnjih jutranjih ali poznih večernih urah, so za nami. Za udobnejšo vožnjo poskrbi klimatska naprava. Pa jo uporabljate pravilno?

Klimatsko napravo torej velika večina ima, vprašanje pa je, če jo pravilno uporablja. Obstajata dve vrsti klimatskih naprav – ročne in samodejne. Pri ročnih sami nastavimo moč hlajenja in hitrost ventilatorja, samodejna pa vse dela sama, mi le določimo željeno temperaturo v vozilu. Seveda je samodejna klimatska naprava udobnejša, boljša izbira.

Pri ravnanju s klimatskimi napravami se ljudje delimo na dve veliki skupini. V eni skupini so tisti, ki na začetku nastavijo temperaturo in nato pustijo avtomatiki, da deluje. V drugi skupini pa so tisti, ki si ne morejo pomagati in ves čas sami nekaj prestavljajo. Nastavljajo moč hlajenja, nastavljajo, kam naj piha ventilator.

No, morda obstaja še tretja skupina – tisti, ki mislijo, da sta pri klimatski napravi samo dve možnosti – ali jo nastavijo na največjo moč hlajenja in najmočnejši ventilator, ali pa jo izključijo. Nekaj minut se vozijo s klimo »do konca«, potem jih zazebe in jo izključijo. Čez čas jim postane prevroče in jo spet vključijo do konca. Napačno!

Kaj svetujejo strokovnjaki?

Večina boljših avtomobilov ima že tako dobre klimatske naprave, da jih je najbolje pustiti pri miru. Enostavno nastavimo željeno temperaturo in pustimo, da klimatska naprava dela za nas. Klimatska naprava bo na začetku, ko je avto še ogret, delovala s polno močjo, nakar bo avtomatsko zmanjšala jakost pihanja in moč hlajenja.

Tak način uporabe klime je tudi najbolj zdrav.

Na kaj moramo še paziti?

Takoj po vstopu v pregret avto odpremo vsa okna in kakšno minuto vozimo z odprtimi okni. Potem okna zapremo in pustimo klimatski napravi, da naredi svoje.

Ta nasvet velja ne glede na to, ali imate samodejno ali ročno klimatsko napravo. Pri ročni klimi morate le sami zmanjševati moč hlajenja in hitrost ventilatorja.

Kako je z odpiranjem in zapiranjem šob za dovod hladnega zraka?

Ko imamo več šob zaprtih, zrak močneje piha čez odprte šobe. Če se le da, pustite vse šobe odprte.

Kam usmeriti tok zraka?

Samodejni klimatski napravi prepustite, da sama usmerja tok zraka. Če imate ročno klimatsko napravo, pa nastavite pihanje skozi šobe na armaturni plošči. Hladen zrak naj vam ne piha v noge, ali neposredno v vetrobransko steklo.

Če nikakor ne uspete nastaviti klime tako, da vas pihanje ne bi motilo, se za vsak slučaj malo bolje oblecite. Pozorni bodite tudi na to, da razlika med zunanjo in notranjo temperaturo ni prevelika. Ko se odpravite na daljšo vožnjo, ni slaba ideja, da si obujete v nogavice, ali morda daste na glavo čepico.

Je poraba avta kaj višja, če uporabljamo klimatsko napravo?

Koliko je poraba avtomobila pri vključeni klimatski napravi višja, je odvisno od zunanjih temperatur in od tipa avtomobila.

Potrebujejo klimatske naprave kakšno vzdrževanje?

Enkrat letno ob običajnem servisu vam bo dober mehanik pregledal tudi klimatsko napravo in jo po potrebi očistil – dezinficiral pretočne kanale, zamenjal filter zraka v kabini in seveda preveril, če vse dela kot mora.